Financiële kopzorgen door de coronacrisis? Kom naar onze sociale dienst!

Al enkele weken zijn we in de ban van het Corona-spook. De onbekendheid van het virus, de impact en de duur van de maatregelen maken het emotioneel zwaar. Ook de financiƫle onzekerheid neemt met de dag toe. Onze sociale dienst merkt een lichte toename van vragen om steun.

Omdat het opbouwen van schulden nu echt vermeden moet worden, doet het gemeentebestuur een oproep om niet te lang te wachten met een bezoek aan de sociale dienst. Onze loketten zijn gesloten, maar je kan een afspraak maken via 03 312 49 61 of info@sociaalhuismalle.be. Onze medewerkers luisteren graag naar jouw (financiële) kopzorgen.

Niet alleen kwetsbare gezinnen
Corona zet het budget van de overheid én van gezinnen stevig onder druk. De budgettaire inspanningen van de Vlaamse overheid om bedrijven, gezinnen en individuele burgers door de crisis te loodsen is enorm. Maar wellicht is meer nodig. Een aantal nieuwe steunvragen is vandaag al het gevolg van deze crisis. We zien dat de financiële buffer een aantal burgers en ondernemers weg is. Een extra maand met een verlaagd inkomen - of helemaal niets- wordt moeilijk. Het treft kwetsbare gezinnen, maar ook anderen. Mensen die nooit financiële zorgen hadden en de weg richting de sociale dienst van een gemeente niet kennen. Hen roepen we op om toch langs te komen voor informatie en indien nodig begeleiding.

Betalingsmoeilijkheden
Het zal in de meeste gevallen om een kortstondige begeleiding gaan die wegvalt wanneer de crisis voorbij is, al bestaat de kans dat net in deze periode nieuwe armoede ontstaat. We merken dat het soms moeilijk is om facturen te betalen of dat de huur van woning of handelspand even wordt uitgesteld. Zo kan een systeem van betalingsmoeilijkheden in de toekomst ontstaan. Er wordt dan wel aan solidariteit en redelijkheid gevraagd, toch zien we dat dit niet voor iedereen haalbaar is. Verhuurders en andere schuldeisers hebben immers ook rekeningen die tijdig moeten betaald worden. Veelal zal het volstaan om mensen correct te informeren over de Vlaamse en andere steunmaatregelen. In andere gevallen kan een afspraak gemaakt worden met schuldeisers of kan een vorm van steun worden toegekend.

Gepubliceerd op vrijdag 17 april 2020 10.22 u.