Coronanieuws voor ondernemers

Heb je een vraag als ondernemer met betrekking tot corona: bel of WhatsApp 0800 20 55. Bekijk de meest recente info voor ondernemers op de website van VLAIO

Bedrijven 

Sinds 4 mei mogen bedrijven en B2B-diensten terug openen. 

 • Telewerk blijft de norm
 • Wanneer telewerk niet kan, houden bedrijven rekening met de veiligheidsvoorschriften. Bedrijven kunnen, als ze de fysieke afstandsregels niet kunnen garanderen, dat compenseren door een reeks gezondheidsaanbevelingen te volgen, waaronder het dragen van een masker.
 • Er worden draaiboeken opgemaakt met goede praktijken voor de heropstart van bedrijven.

Winkels en handelszaken

Sinds 11 mei zijn de winkels terug open. Dit gebeurt - net als altijd - met strikte inachtneming van de volgende regels:

 • Slechts 1 klant per 10m² wordt toegestaan en dit voor maximaal 30 minuten. Een uitzondering wordt gemaakt voor kleinere winkels.
 • Elke klant wordt ten zeerste aanbevolen om in de winkels bescherming te dragen die de neus en de mond bedekt. In ieder geval moet de veiligheidsafstand worden gerespecteerd.
 • Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers en moeten alles in het werk stellen om veilige werkomstandigheden te garanderen.

Om drukte te vermijden, zal iedereen zijn boodschappen alleen moeten doen. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen jonger dan 18 jaar – zij mogen door een ouder worden begeleid - en voor mensen die hulp nodig hebben. 

Er moet voorrang worden gegeven aan mensen ouder dan 65 jaar, mensen met beperkte mobiliteit en aan het zorgpersoneel.

Ambulante handel en kermissen

Voor markten (met inbegrip van brocante- of rommelmarkten) geldt:

 • Alle markten met meer dan 50 kramen zijn verboden;
 • Markten met 50 of minder kramen, die op regelmatige basis (dagelijks, wekelijks, tweewekelijks) georganiseerd worden, kunnen plaatsvinden, onder voorbehoud van een voorafgaande toestemming van de lokale overheid.

Individuele kramen mogen hun waren verkopen op hun gebruikelijke plaats en uur. 

Kermissen blijven verboden.

Dienstverlenende bedrijven

Alle ondernemingen en verenigingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten mogen openen voor het publiek, met uitzondering van :

 • de wellnesscentra, met inbegrip van sauna’s (heropening voorzien op 1 juli 2020);
 • de casino’s, speelautomatenhallen (heropening voorzien op 1 juli 2020)
 • de pretparken en binnenspeeltuinen (heropening voorzien op 1 juli 2020);
 • de bioscopen (heropening voorzien op 1 juli 2020);
 • discotheken en dancings (heropening ten vroegste voorzien op 1 september 2020)
 •  publiek toegankelijke zwembaden (heropening voorzien op 1 juli 2020).

Horecazaken

Vanaf 8 juni mogen horecazaken terug opengaan. De volgende maatregelen zijn belangrijk:

 • cafés, restaurants en dergelijke moeten hun deuren sluiten om 01.00 uur
 • de afstand van 1,5m tussen de tafels moet bewaard blijven
 • per tafel maximm 10 personen

Dancings en discotheken blijven voorlopig gesloten tot en met 31 augustus. 

Steun onze lokale economie 

Benieuwd welke handelaars nog open zijn in Malle? Wij maakten een eigen overzicht. Klik hier om de lijst te bekijken. 

Ben jij een handelaar en wil je je gegevens laten opnemen of wijzigen? Stuur een e-mail naar economie@malle.be

Ondertussen zijn er ook verschillende overkoepelende initiatieven gestart. Ook daar kan je ontdekken welke Malse handelaars zich registreerden.

Zo lanceert VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innovatie en ondernemen), samen met Unizo, NSZ en VLAM de website koopinjebuurt.be . Vanaf eind april start VLAIO een promotie- en sensibiliseringscampagne via online en social advertising.

Hoe registreren? De registratie verloopt via de onderliggende sites van winkelhier.be van UNIZO en koopinuwkot.be NSZ. Registreren kan gratis, geheel vrijblijvend en zonder lidmaatschap. Zodra ingeschreven op één van beide sites, kom je ook automatisch terecht op koopinjebuurt.be

Ook de provincie lanceerde een initiatief: ikkooplokaalindeprovincieantwerpen.be

 Surf naar de website https://wijblijvendoorgaan.be/

 • Het platform Wijblijvendoorgaan biedt een overzicht van de food en non-food handelaar die blijven doorwerken.
 • Handelaars kunnen zich via de website registreren.

Ineens ook een warme oproep aan onze handelaars om zich ook hier te registreren!

Wil je jouw café of restaurant steunen?

 • Surf naar de website https://supportyourbar.be
 • Hier kun je al je pintjes op voorhand bestellen of een donatie doen aan je favoriete café of restaurant.
 • Horecazaken kunnen zich registreren op de website.

Steunmaatregelen

Federale en Vlaamse steunmaatregelen

De federale en Vlaamse overheid werkten een aantal steunmaatregelen uit. De belangrijkste zijn:

 • NIEUW: Compensatiepremie

  Ook voor ondernemingen en hun toeleveranciers die nog verder mogen werken of winkels die openblijven maar door de beperkende maatregelen een groot omzetverlies hebben, komt nu steun. De Vlaamse regering heeft beslist dat deze ondernemingen in aanmerking komen voor de compensatiepremie.

  Concreet gaat het onder meer om bedrijven in de evenementensector met ook veel freelancers en (para-)medische beroepen zoals kinesitherapeuten, tandartsen, psychologen of logopedisten die enkel nog dringende interventies mogen doen. Ook bedrijven die essentiële dienstverlening leveren inzake voeding zoals pralinewinkels of drankenhandelaars, maar door gebrek aan passage of toeristen toch omzetverlies lijden, kunnen een compensatiepremie ontvangen. Net zoals schilders of loodgieters die enkel nog dringende herstellingswerken mogen uitvoeren of landbouwers die gericht voor horeca-afnemers werken.

  Al deze ondernemingen kunnen een eenmalige premie van 3.000 euro ontvangen indien ze kunnen aantonen dat ze een omzetverlies van -60% hebben in de periode tussen 15 maart 2020 en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

  Op de website van het Agentschap Innoveren & Ondernemen kan je terecht voor meer informatie over deze steunmaatregel.

  Indienen voor de compensatiepremie is nog niet mogelijk.

 • Coronahinderpremie: een eenmalige premie van 4.000 euro voor bedrijven de verplicht volledig moeten sluiten door de coronamaatregelen. Als ze na 5 april 2020 hun zaak nog moeten sluiten, volgt er een vergoeding van 160 euro per dag.
  • Het portaal waar je als bedrijf de coronahinderpremie kan aanvragen, staat online: www.aanvraagcoronapremie.be. Je kan vanaf 27 maart en tot en met 5 mei 2020 je coronahinderpremie aanvragen. NIEUW: aanvraagperiode verlengd tot 19 mei 2020! 
 • Belastingmaatregelen
  • uitstel onroerende voorheffing voor bedrijven
  • vier maanden uitstel jaarlijkse verkeersbelasting
  • soepeler toestaan van afbetalingsplannen
  • verlenging termijnen om te voldoen aan fiscale verplichtingen, zoals bijvoorbeeld de registratiebelasting

 • Aanmoedigingspremie voor werknemers
  Voor de meest recente info:

Lokale steunmaatregelen

De gemeente bekijkt nu welke aanvullende steun we aan onze ondernemers kunnen bieden in de volgende maanden. Zeker is al dat we onze recente actie Ik koop lokaal nog intensiever gaan promoten bij onze inwoners.

Heb jij een idee over hoe we onze lokale economie kunnen ondersteunen tijdens of na de crisis? Laat het weten via ons digitaal participatieplatform

Ondernemers uit Malle kunnen voor vragen over de coronacrisis ook terecht op www.meldpunt-malle.be. Dit platform is ontwikkeld door enkele Malse ondernemers en biedt een forum en een nieuwsbrief. Je kan je registreren via info@meldpunt-malle.be. Let op: dit is geen gemeentelijk initiatief. 

OPROEP: Bedrijvengids op www.malle.be

Eind 2019 lanceerden we een oproep om je bedrijf te registreren op onze website. Je registreren heeft verschillende voordelen: de inwoner van Malle krijgt een mooi overzicht van alle bedrijven in Malle, maar misschien nog belangrijker: we hebben als gemeente jouw contactgegevens. We gebruiken deze gegevens om je op de hoogte te houden van ondernemersgerelateerde informatie en evenementen. Zeker met de huidige crisis in het achterhoofd is het van belang dat we zo veel mogelijk bedrijven kunnen contacteren! Registreer je via www.malle.be/bedrijven.