Om het coronavirus te stoppen, nemen de federale regering en de regeringen van de deelstaten strenge maatregelen; regels die nodig zijn om de toenemende druk op onze ziekenhuizen een halt toe te roepen en de besmettingscurve zo snel en radicaal mogelijk om te buigen. De huidige maatregelen gelden tot 1 april 2021. Een overzicht van de meest gestelde vragen vind je hier.
Blijf gezond, zorg voor jezelf en voor elkaar!
- Respecteer de hygiëneregels: was regelmatig je handen en draag een mondmasker
- Doe je activiteiten buiten
- Denk aan kwetsbare mensen
- Hou afstand (1,5 meter)
- Beperk je tot een knuffelcontact
- Werk thuis
- Ventileer binnenruimtes voldoende. Hier vind je de richtlijnen.
- Elk gezinslid heeft recht op een knuffelcontact. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen. Je nodigt niemand anders thuis uit.
- Mensen die alleen wonen, mogen naast hun knuffelcontact nog een persoon uitnodigen, maar niet tegelijkertijd.
- Buiten samenkomen doe je met maximum vier personen, kinderen tot 12 jaar niet inbegrepen. Hou altijd voldoende afstand.
- Begrafenissen en crematies: maximum 15 aanwezigen. Maaltijden of recepties achteraf zijn niet meer mogelijk.
- Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand.
- Gebedshuizen blijven open, maar erediensten zijn niet toegelaten. Samenkomen in gebedshuizen mag met maximum vier personen. Iedereen draagt een mondmasker en houdt afstand.
- Telewerk is verplicht waar het kan. Waar telewerk niet mogelijk is, zijn mondmaskers en voldoende ventilatie verplicht.
- Kappers mogen hun deuren openen vanaf 13 februari. Andere niet-medische contactberoepen mogen op 1 maart terug aan de slag. De regels zijn:
- Tussen twee klanten wacht je tien minuten, zodat je de ruimte kan reinigen en desinfecteren.
- Een afspraak is verplicht.
- Je moet buiten wachten.
- Voldoende ventilatie is verplicht.
- Een kapper mag niet aan huis komen.
- Je winkelt verplicht alleen, tenzij je een begeleider nodig hebt. Beperk ook zoveel mogelijk het gezelschap van minderjarige kinderen.
- Beperk je bezoek tot maximum 30 minuten.
- Winkels mogen maar een persoon per 10 vierkante meter binnenlaten. Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 vierkante meter mogen twee klanten tegelijk toelaten als ze de afstandsregels respecteren.
- Grote winkels van meer dan 400 vierkante meter moeten toegangscontrole organiseren. Ze moeten de wachtrijen zelf organiseren. Steden en gemeenten moeten erover waken dat de afstandsregels gehandhaafd worden.
- Leef de basisregels strikt na: handen wassen, afstand houden en mondmasker dragen.
Horeca en andere drankgelegenheden blijven gesloten tot 1 maart. De horeca mag wel afhaalmaaltijden aanbieden tot 22 uur. Tot 20 uur kan dat met alcoholische dranken.
Je vindt hier een overzicht van alle zaken in Malle die uithaalgerechten aanbieden.
Er geldt een avondklok van middernacht tot 5 uur s morgens, tenzij voor essentiële en niet-uitstelbare verplaatsingen.
Zorg ervoor dat je de reden van je verplaatsing tijdens de uren van de avondklok kan aantonen.
In België is iedereen vanaf 12 jaar op bepaalde plaatsen verplicht om een mondmasker te dragen, zeker wanneer het onmogelijk is om de sociale afstand van 1,5 na te leven, tenzij:
- tussen personen die onder eenzelfde dak wonen.
- tussen kinderen onderling tot 12 jaar.
- tussen nauwe contacten.
- tussen een begeleider en een persoon die nood heeft aan begeleiding.
Op deze plaatsen draag je vanaf 12 jaar een mondmasker:
- winkels, winkelcentra, winkelstraten, markten en elke druk bezochte plaats
- conferentiezalen, auditoria of gebouwen die dienen voor erediensten
- musea en kunsthallen
- gerechtsgebouwen
- bibliotheken, spelotheken en mediatheken
- plaatsen waar horeca-activiteiten zijn toegelaten, tenzij je aan tafel zit
Bijkomend draag je in de provincie Antwerpen ook hier een mondmasker:
- openbare gebouwen
- een straal van 200 meter rond de in- en uitgangen van alle onderwijsinstellingen tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden
- burgerlijke huwelijken, begrafenissen of crematies
- betogingen
- bij alle activiteiten die nog wel mogen plaatsvinden. Een overzicht vind je hieronder bij activiteiten.
Deze verplichting geldt niet als je iets eet of drinkt.
Zorg ervoor dat je ook altijd een mondmasker op zak hebt. Meer informatie over de mondmaskerplicht in de provincie Antwerpen vind je hier.
Onderwijs
De evolutie van de coronacijfers – zowel in de maatschappij als in de scholen – wordt op de voet gevolgd. De cijfers in de scholen liggen een stuk lager dan voor de kerstvakantie en ze liggen lager dan in de brede maatschappij. Bovendien staat ons land er nog steeds beter voor dan de meeste andere Europese landen. Onderwijs blijft één van de prioritaire sectoren van de maatschappij.
Door de circulatie van coronavarianten blijft voorzichtigheid echter geboden. Daarom zijn er bijkomende preventieve veiligheidsmaatregelen van toepassing. Op de website van Onderwijs Vlaanderen vind je alle officiële informatie rond de impact van het coronavirus op het onderwijs.
Kinderopvang
- Alle kinderen blijven welkom in de opvang, behalve wanneer ze ziek zijn of in verplichte thuisisolatie moeten.
- Fysiek contact met externen in de opvang wordt zoveel mogelijk vermeden.
Huis van het Kind
- Fysieke dienstverlening is enkel mogelijk op afspraak voor kwetsbare groepen.
- Alternatieve vormen van dienstverlening is de norm.
Familieleden van bewoners in ter Bleeke krijgen op zeer regelmatige tijdstippen persoonlijk de meest recente bezoekersafspraken.
Vrije tijd, cultuur, jeugd en sport
- Alle evenementen (en ook kermissen, rommelmarkten, kerstmarkten, winterdorpen, schaatsbanen, …) zijn verboden. Alleen de wekelijkse markten zijn nog toegelaten.
- Alle georganiseerde activiteiten voor personen boven 12 jaar worden stopgezet.
- Alle inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector moeten sluiten.
- Pretparken, binnenspeeltuinen, bowling, bioscopen, fitnesscentra, wellnesscentra en saunas, casinos en gokkantoren zijn gesloten.
- Alle georganiseerde activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar, ook kampen en stages zonder overnachting en speelpleinwerking, zijn toegelaten met een maximum van 25 kinderen.
Deze locaties zijn wel open:
- Buitenspeeltuinen en speelpleintjes
- Buitengedeelten van natuurparken en openluchtmusea, met inbegrip van de ingang, uitgang, sanitaire voorzieningen, eerste hulp en noodgebouwen
- Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
- Dierenparken
- Gebouwen bedoeld voor erediensten of voor de openbare uitoefening van niet-confessionele morele dienstverlening
- Buitengedeelten van sportinfrastructuren voor het individueel uitoefenen van sport (dus ook onze outdoorfitnesstoestellen blijven toegankelijk)
- Musea en kunsthallen
- Overdekte paardenpistes in manèges en paardenrenbanen, enkel met het oog op het welzijn van het dier
- Culturele plaatsen, maar enkel voor
- groepen van kinderen tot en met 12 jaar in het kader van onderwijs, stages en activiteiten
- de personeelsleden in het kader van hun professionele activiteiten
- Sportzalen en –voorzieningen, maar enkel voor
- groepen van kinderen tot en met 12 jaar in het kader van onderwijs, sportstages en -kampen georganiseerd of toegelaten door de lokale overheid
- trainingen van professionele sporters
- professionele wedstrijden
- andere activiteiten dan sportactiviteiten, voor zover deze zijn toegelaten volgens de bepalingen van het besluit en de geldende protocollen.
- Zwembaden, maar enkel om baantjes te trekken. Subtropische zwembaden blijven gesloten.
- Vvakantieparken, bungalowparken en campings
Deze locaties zijn ook toegankelijk voor personen ouder dan 12 jaar, tenzij het uitdrukkelijk anders wordt vermeld. Je volgt de regels rond samenscholingen: maximaal met vier volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend.
Niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden. Om de import en verdere verspreiding van nieuwe virusvarianten tegen te gaan, besliste het Overlegcomité om tijdelijk een verbod in te voeren op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België.
Beperking van het internationale reisverkeer
- Verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België zijn verboden van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021. Het reisverbod wordt gecontroleerd, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer.
- Wie zich van en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer. De verklaring op eer moet gelinkt worden aan het Passenger Location Form en ondersteund worden door de nodige documenten.
- Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Een overzicht van de reizen die worden toegelaten lees je hier.
Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika
- Vanaf maandag 25 januari moeten alle reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika naar België reizen verplicht tien dagen in quarantaine moeten met een PCR-test op dag 1 en dag 7.
Verlengde isolatie
Mensen die positief testen op COVID-19 moeten zich voortaan tien dagen isoleren. Na een hoogrisicocontact of reis naar ons land blijft de duur van quarantaine tien dagen. Die duur kan worden ingekort tot minimum zeven dagen op voorwaarde van een negatief test die ten vroegste werd afgenomen zeven dagen na de blootstelling.
Op de website van de Eerstelijnszone Voorkempen vind je:
- informatie over de coronatest en eventuele quarantaine
- informatie over wat te doen als je kind besmet is
- fiches die aangeven wanneer je kind wel of niet naar school mag (kleuter/lager en secundair)
In het gemeentehuis, het sociaal huis en aan de loketten van het departement ruimte & wonen kan je enkel fysiek terecht voor hoogdringende zaken na afspraak. Via www.malle.be/eloket of Mijn Burgerprofiel kan je vlot en veilig online iets aanvragen of melden. Kan je je vraag niet telefonisch of digitaal afhandelen? Maak dan een afspraak!
- Ruimtelijke ordening en mobiliteit: 03 310 05 55
- Leefmilieu: 03 310 06 35
- Sociale dienst: 03 312 49 61 of info@sociaalhuismalle.be
- Burgerzaken: 03 310 05 40 of burgerzaken@malle.be
- Vrije tijd: 03 310 05 71
- Afhaalbib: 03 312 00 62 of 03 309 93 50 of https://malle.bibliotheek.be/afhaalbibliotheek
Alle informatie over de gemeentelijke dienstverlening lees je hier.
Zorg voor jezelf en voor elkaar
Blijf thuis als je symptomen vertoont van COVID-19-besmetting: koorts, hoest, moeheid, spierpijn, kortademigheid, keelpijn en hoofdpijn. Contacteer meteen telefonisch je huisarts. Ga niet naar de wachtzaal of de dienst spoedgevallen van het ziekenhuis!
Medische profielen
- Verpleegkundige: medische anamnese, vaccineren, voorbereiden spuiten
- Paramedicus: medische anamnese, voorbereiden spuiten
- Apotheker : farmacologisch toezicht
- Arts : opvolgen en noteren van mogelijke onmiddellijke bijwerkingen, vaccineren, vaccinet registratie
- Andere (vrij in te vullen, bijvoorbeeld dierenarts,…): komen in aanmerking na opleiding
Niet medische profielen
- Steward binnen: begeleiden bezoekers, zorgen voor vlotte doorstroom
- Parkeerwachter: vlotte circulatie parking
- Onthaalmedewerker: administratieve controle balie, registratie bezoekers
- Logistiek medewerker: schoonmaak, ontsmetten
Taken en vereisten
Afhankelijk van je profiel variëren de taken en vereisten. Geef aan welk profiel je interesseert en welke opleiding of relevante ervaring je hebt. Voor veel taken heb je geen medische kennis nodig.
Weet je niet of en wanneer je voldoende tijd kan vrijmaken? Stel je toch kandidaat!��Bij voorkeur ben je 18 uur per week beschikbaar, maar ook kortere periodes kunnen zeer nuttig zijn.
Selectie en opleiding
Voor elk profiel selecteert de Eerstelijnszone Voorkempen voldoende vrijwilligers/medewerkers. Als vrijwilliger/medewerker krijg je een opleiding in het vaccinatiecentrum.
Privacy en veiligheid
Als vrijwilliger/medewerker ga je vertrouwelijk om met gevoelige informatie en privégegevens.
Uiteraard staat ook veiligheid voorop. De spuitjes met het vaccin worden klaargemaakt onder toezicht van een apotheker. Een arts of verpleegkundige volgt de vaccinaties op. Je krijgt uiteraard ook al het nodige veiligheidsmateriaal om je werk uit te voeren.
Meld je aan als vrijwilliger/medewerker
Heb je interesse? Stel je kandidaat via vaccinatiemalle.elzvoorkempen.be.
Op basis van de noden en de beschikbare momenten wordt een planning opgemaakt. Je ontvangt daarna een melding met wanneer we jou precies wensen in te plannen. Dat gebeurt per mail of via de app Beeple.
Heb je jezelf in je eigen gemeente al spontaan aangemeld als vrijwilliger/medewerker? Dan hoef je dat niet opnieuw te doen via dit online platform. Jouw gegevens worden verwerkt en je ontvangt een e-mail met de vraag om je profiel te vervolledigen.
Vragen?
hrvaccinatie@elzvoorkempen.be
Adres Provinciaal Vormingscentrum
Smekenstraat 61
2390 Malle
Meer info over testen en vaccineren vind je op www.laatjevaccineren.be.
De federale overheid heeft alle informatie over corona gebundeld op volgende website: https://www.info-coronavirus.be/nl/
Een overzicht van de meest gestelde vragen vind je hier.
Alle bestaande protocollen vind je hier: https://www.info-coronavirus.be/nl/protocollen/
Voor vragen of info over het coronavirus (gezondheid en openbare orde) kan je terecht bij het contactcenter van de FOD Volksgezondheid:
- infolijn: 0800 14 689
- e-mail: Info-coronavirus@health.fgov.be
- contactformulier: www.health.belgium.be/nl/contact
Voor vragen over economie kan je terecht bij het contactcenter van de FOD Economie:
- infolijn: 0800 120 33
- e-mail: info.eco@economie.fgov.be
Bijlagen
- Politieverordening maatregelen 1 december 2020 [207Kb] (pdf)
- Politieverordening maatregelen 1 december 2020 (2) [194,3Kb] (pdf)
- Blijf alert: ook milde luchtwegklachten kunnen symptomen van corona zijn [136,8Kb] (pdf)
- Ik ben ziek. Wat nu? [920,5Kb] (pdf)
- Ik had een hoogrisicocontact. Wat nu? [1,1Mb] (pdf)
- Mag je kind naar school? (kleuterschool) [177,6Kb] (pdf)
- Mag je kind naar school? (lager en secundair) [178,1Kb] (pdf)