Beheer van je budget

De sociale dienst helpt je wanneer je moeilijkheden hebt bij het beheren van je budget.

Budgetbegeleiding betekent dat de sociale dienst samen met jou een overzicht maakt van de maandelijkse inkomsten en uitgaven en samen met jou gaat bekijken hoe je het beheren van je budget kan plannen. Je behoudt je eigen rekening, jij voert ook alle betalingen uit en de maatschappelijk assistent volgt dit alles op en adviseert en ondersteunt jou hierin.

Bij budgetbeheer neemt de maatschappelijk werker tijdelijk het beheer van jouw budget over tot de schulden zijn weggewerkt en het budget terug in evenwicht is. Op termijn is het dus de bedoeling dat je zelf opnieuw je budget beheert met eventueel de nodige ondersteuning.

Collectieve schuldbemiddeling

Wat als je schulden zich opstapelen en je deze niet meer afbetaald krijgt met je inkomsten? Dan kan de sociale dienst je voorstellen om samen met de jurist een procedure van collectieve schuldenregeling aan te gaan. Een collectieve schuldenregeling is een procedure bij de arbeidsrechtbank waarbij een regeling wordt afgesproken om je schulden af te betalen. Het gaat om schulden in het kader van het consumentenkrediet, maar ook andere schulden zoals financiële boetes, belastingschulden, huurschulden,... komen in aanmerking.

Door deze regeling kan je je schulden afbetalen en heb je nog voldoende middelen om een menswaardig bestaan te leiden.

Voor wie?

Iedereen komt in aanmerking.