Lezing: 'Iedereen heeft recht op een waardig levenseinde' door mevr. Benneth De Proft

Een boeiende lezing over voorafgaande zorgplanning naar een menswaardig levenseinde, door mevr. Benneth De Proft. Waarom nu praten over later belangrijk is…

Iedereen hoopt op een gezonde oude dag en te sterven in zijn slaap. Ja toch? Jammer genoeg zal dit voor velen onder ons niet het geval zijn. Onderzoek leert dat in de meerderheid van de gevallen, het moment van overlijden beïnvloed wordt door een, al dan niet medische, beslissing.

Het is dus belangrijk dat, als er een beslissing moet worden genomen, onze zorgverleners weten wat onze wensen zijn. Zolang we het zelf kunnen duidelijk maken is er geen probleem, maar wat als we het zelf niet meer kunnen zeggen? Kennen anderen mijn wensen en zo ja, kunnen zij dan in mijn plaats optreden?

Zoals reeds aangehaald is het belangrijk om op voorhand, samen met onze naaste omgeving en zorgverleners, te spreken over hoe we onze toekomstige zorg zien, hoe we behandeld willen worden. Dit is nu onze zorg plannen voor later. En zoals onze situatie evolueert, zo zullen ook onze wensen evolueren. Het is een dynamisch en continu proces.

Hoe belangrijk communicatie ook is, weten wat realistisch en mogelijk is binnen de wetgeving is dit ook. Hiervoor bekijken we wat de patientenrechtenwet, wet palliatieve zorg en euthanasiewet als mogelijkheden bieden.

Het LEIFplan (LevensEinde InformatieForum) helpt ons om op een realistische manier na te denken over de zorg aan het levenseinde. LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waar respect voor de wil van de patiënt voorop staat.

De toegang is gratis. Kasteelcafé 't Binnenhof wordt geopend voor de aanwezigen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Kasteel de Renesse

Organisatie

vzw Domein de Renesse

Filter op categorie