Rode Kruis

Hulpdienst

Je hebt de rodekruisvrijwilligers wel eens aan het werk gezien tijdens een popconcert, een wandeltocht, een sportwedstrijd... terwijl ze iemand helpen die zich onwel voelt, pijnlijke blaren heeft of gevallen is. Hun aanwezigheid is preventief; ze staan paraat voor in het geval dat.

Organiseer je zelf een feest, concert of wedstrijd waar een grote toeloop van mensen wordt verwacht, dan kan ook jij voor een eerstehulppost beroep doen op het Rode Kruis. Voor preventieve hulpacties neem je best een maand vooraf contact op met Martine Van Gorp op 0479 95 36 97 of hulpdienst@malle.rodekruis.be

Op basis van de aard van de activiteit, de plaats en het verwachte aantal mensen zal het Rode Kruis, in overleg met de organisator, bepalen welke middelen en mankracht er moet worden ingezet. Ook al staan de vrijwilligers hun uren gratis af, telkens nieuw verzorgingsmateriaal aankopen en van tijd tot tijd ook nieuwe tenten of ziekenwagens, kost geld. Daarom vraagt het Rode Kruis voor een preventieve hulpactie aan de organisator een tegemoetkoming voor het materiaal.

Sociale hulpverlening

Verantwoordelijke Sociale Hulpverlening:
Alice Mennes, Antwerpsesteenweg 464 - 2390 Malle, 0476 617 627 of alicia.mennes@skynet.be
1. Uitleendienst
Tegenwoordig kunnen patiënten, als ze geen gespecialiseerde verzorging meer nodig hebben, na een operatie sneller weer naar huis. Op die manier kunnen ze rustig, in hun vertrouwde omgeving, verder herstellen. Ook meer en meer bejaarden verblijven zo lang mogelijk thuis. Steeds meer mensen hebben dus wel eens hulpmiddelen nodig, zoals een rolstoel, krukken, een looprek, ... Bij het Rode Kruis kan je ze lenen!
Voor ontleningen kan je terecht bij Hugo Vekemans op 03 311 62 72.

Modern hulpmateriaal aankopen én onderhouden kost veel geld. Daarom vraagt het Rode Kruis bij het uitlenen huurgeld en een waarborg. Zo brengt iedereen het materiaal tijdig terug.

2. Aangepaste vakaties
Is het voor jou onmogelijk zelfstandig op vakantie te gaan omwille van ziekte of handicap?
Ben je op zoek naar een vakantiebestemming aangepast aan jouw bijzondere noden?
Door tussenkomst van Rode Kruis Malle, kan je deelnemen aan de Aangepaste Vakanties van Rode Kruis-Vlaanderen.
Contactpersoon:
Alice Mennes, verantwoordelijke Sociale Hulpverlening Rode Kruis, Malle

3. Vakantiekampen voor kinderen
Dankzij de tussenkomst van Rode Kruis Malle, kunnen ook maatschappelijk kwetsbare kinderen genieten van een leuke, ontspannende vakantie!
Contactpersoon:
Alice Mennes, verantwoordelijke Sociale Hulpverlening Rode Kruis, Malle

4. Scholenwerking
Wil je graag maatschappelijk kwetsbare kinderen die het moeilijk hebben op school ondersteunen?
Reeds vanaf 1 uur per week kan je een kindje ondersteuning bieden.
Coördinator:
Bieke Goethals, 0474 54 59 94  of bieke.goethals@gmail.com
Vrijwilliger worden in het project Scholenwerking?

Meer info over het Rode Kruis kan je vinden op onderstaande website:
www.rodekruis.be/afdeling/malle

Vorming

Afdeling Malle organiseert elk jaar een EHBO- cursus. De cursus duurt 24 lesuren en is onderverdeeld in 2 delen. Het eerste deel behandelt 'levensbedreigende situaties' zoals bewusteloosheid en hartstilstand. Het tweede deel gaat over 'niet-levensbedreigende situaties' zoals brandwonden en verstuiking.

De lessen worden gegeven op een praktijkgerichte manier door ervaren lesgevers en er wordt geoefend met simulanten. Iedereen krijgt voldoende kans om alle technieken tijdens de lessen onder de knie te krijgen.Na het volgen van de volledige reeks kan je het 'Brevet Helper' behalen.

De cursus is bedoeld voor iedereen, vanaf 16 jaar kan je deelnemen. Deelname is gratis. Indien je interesse hebt kan je contact opnemen met Wilfried Peeters op 03 384 22 54 of  vorming@malle.rodekruis.be.

Contactgegevens
Rode Kruis afdeling Malle
Turnhoutsebaan 8
2390 Malle
tel. 03 384 22 54
email voorzitter@malle.rodekruis.be

Wilfried Peeters
tel. 03 384 22 54
gsm 0471 31 56 78
email voorzitter@malle.rodekruis.be


Gemeente Malle
Antwerpsesteenweg 246
2390 Malle
tel: 03-310.05.11
fax: 03-311.71.70
info@malle.be