Brandweer

Noodnummer: 112

Sinds 1 januari maken de brandweerposten in Malle, deel uit van hulpverleningszone Antwerpen 3 Rand. Zone Rand bestaat uit de 21 gemeenten rond de stad Antwerpen. Daarmee is de zone goed voor een grondgebied van 721,28 km² en 418.346 inwoners. Het is één van de 35 nieuwe hulpverleningszones in België. 

De zone bestaat uit de brandweerposten van Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Malle, Ranst, Schoten, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel. Jaarlijks beantwoordt de brandweer zo’n 1.500 oproepen. Dat zijn er dus gemiddeld vier per dag. Alle interventies worden gecoördineerd vanuit de radiokamer in het veiligheidscentrum. 

Kapt Danny van Oeckel is als lokaal commandant verantwoordelijk voor de posten van Oostmalle, Westmalle en Schilde.

Wagens

Het wagenpark van de posten in Malle bestaat uit een 16-tal voertuigen, waaronder autopompen, een bosbrandweerwagen, een ladderwagen, een materieelwagen, een snelle hulpwagen, een haakarmvoertuig, een tankwagen, een commandowagen, dienstvoertuigen en een ziekenwagen. Daarnaast beschikt de brandweer over gespecialiseerd materieel, zoals een rubberboot, duikpakken, gaspakken, chemische bestrijdingsmiddelen, enz.

Brandpreventie

‘Voorkomen is beter dan genezen’. Het is om die reden dat de brandweerdienst technische brandweeradviezen opmaakt voor praktisch alle bouwvergunningen, buiten de eengezinswoningen. De beroepsofficieren zijn deskundig op het vlak van brandvoorkoming en leveren alle wettelijke voorziene attesten af, enz.

Brandbestrijding

Jaarlijks moet de brandweer van Malle ongeveer 120 branden blussen. Wanneer je onverwachts wordt geconfronteerd met een brand, is het belangrijk dat je rustig blijft en onmiddellijk het noodnummer 112 belt. Om de snelheid van de interventie te verhogen, moet je aan de brandweer vertellen op welk adres het vuur is uitgebroken, wat de omvang van de brand is en of er mensen daadwerkelijk in gevaar zijn.


Gemeente Malle
Antwerpsesteenweg 246
2390 Malle
tel: 03-310.05.11
fax: 03-311.71.70
info@malle.be