Partnergemeenten

Malle is verbroederd met vier gemeenten uit het buitenland: Heusenstamm in Duitsland (sinds 1991), Saint-Savin in Frankrijk (sinds 1960), Hartley-Wintney in Groot-Brittannië (sinds 1999) en Zakrzówek in Polen (sinds 2004). Een dergelijke verbroedering noemt men ook wel ‘jumelage’. Het doel van jumelages is mensen uit verschillende landen samenbrengen en te laten verbroederen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Sinds de komst van ‘Europa’ kwam er een toename van grensoverschrijdende samenwerking. Verbroederingsbanden tussen verschillende gemeenten zijn sindsdien de meest zichtbare vorm van Europese samenwerking.

Golden Star awardIn Malle is het Internationaal Verbroederingscomité verantwoordelijk voor het bewaren en bewaken van onze verbroederingsbanden en -contacten. In 2010 toverden zij een knap staaltje werk tevoorschijn. Toen vierde Malle immers het 50-jarig bestaan van de verbroedering met Saint-Savin. Het verbroederingscomité richtte daarop het ‘Golden Bridge Project’ in, dat bestond uit heel wat kleinere deelprojecten. Dit project nodigde alle burgers uit om op een unieke manier andere culturen te leren kennen. Voor dit enorme programma, waaraan gedurende 2 jaar een leger van vrijwilligers meewerkte, ontvingen ze eind 2010 de Golden Star Award van de Europese Commissie. Een mooie bekroning op hun werk en bovendien de eerste maal dat een Vlaamse gemeente deze onderscheiding kreeg.

Laatste nieuwtjes kan je terugvinden op http://verbroederingmalle.skynetblogs.be/

In dit kader verscheen in het magazine Lokaal van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten een artikel over het Golden Bridge Project. Klik hier om het te lezen.

Contactgegevens
Intergemeentelijke Verbroedering
Leo Bauwensstraat 8
2390 Malle

Staf Verhoeven
tel. 03 311 54 54
email s.verhoeven@skynet.be


Gemeente Malle
Antwerpsesteenweg 246
2390 Malle
tel: 03-310.05.11
fax: 03-311.71.70
info@malle.be