Enter Title

Compostbak of -vat?

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) hoef je niet per se in de GFT-container te deponeren, je kan het ook thuis composteren. Thuis composteren is milieuvriendelijker en goedkoper, want je hoeft geen stickers voor de GFT-bak te betalen en het levert je compost op dat je terug in je tuin kan gebruiken.

Op het recyclagepark kan je een compostvat of -bak kopen, respectievelijk tegen de prijs van 35,00 EUR en 60,00 EUR .   Bij een compostvat krijg je steeds een beluchtingsstok. Indien je de beluchtingsstok afzonderlijk wenst te kopen betaal je daarvoor 5,00 EUR.
             
De compostbak van gerecycleerde kunststof heeft een inhoud van ca. 1300 liter. de afmetingen zijn 119 cm lengte x 136 cm breedte x 100 cm hoogte. Een compostbak bestaat uit 4 voor- en achterplanken, 8 zijplanken, 4 hoekpalen en een verstevigingsbalk. De compostbak moet door de gebruiker zelf gemonteerd worden. Bij elke compostbak wordt een montageplan en een brochure over thuiscompostering geleverd.
Om het composteren te vergemakkelijken kan je best 2 of 3 compostbakken naast elkaar plaatsen. Dit kan via een aanbouwmodule. Deze aanbouwmodule kost 50,00 EUR. De aanbouwmodule heeft dezelfde afmetingen als de eerste compostbak. Als je in de laatste bak je afgewerkte compost wil bewaren raden we aan om deze af te dekken met een afdakje. Een dak voor een compostbak is eveneens verkrijgbaar op het recyclagepark. Hiervoor betaal je 20,00 EUR.
Het is fout om te denken dat composteren slechts weggelegd is voor mensen met een grote tuin. Ook mensen met kleine tuintjes of een terrasje kunnen ermee beginnen. Het komt er gewoon op aan om voor de ruimte die bij jou beschikbaar is een geschikt systeem te kopen. Voor grote tuinen zal dit een composthoop of -bak zijn, voor kleinere tuinen een compostvat. Voor appartementen die geen tuin hebben, maar wel een dakterras raden we een wormenbak aan. Het principe is hetzelfde als bij het compostvat, maar in een wormenbak mag geen snoeiafval terechtkomen.

Denk ook zeker niet dat composteren moeilijk is of dat je last hebt van verschillende neveneffecten, zoals stankoverlast, ongedierte,… Mits je op een vakkundige manier te werk gaat, kan je al deze problemen vermijden.

Meer informatie over composteren kan je bekomen op de milieudienst of bij de plaatselijke compostmeesters. De compostmeesters staan ter beschikking van de bevolking en staan je graag met raad en daad bij. Als je zelf ook geïnteresseerd zou zijn om een opleiding tot compostmeester te volgen, mag je steeds een seintje geven aan de dienst leefmilieu .


Gemeente Malle
Antwerpsesteenweg 246
2390 Malle
tel: 03-310.05.11
fax: 03-311.71.70
info@malle.be