Composteren

Compostbak of -vat?

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) hoef je niet per se in de GFT-container te deponeren, je kan het ook thuis composteren. Thuis composteren is milieuvriendelijker en goedkoper, want je hoeft geen stickers voor de GFT-bak te betalen en het levert je compost op dat je terug in je tuin kan gebruiken.

Op het recyclagepark kan je een compostvat of -bak kopen, respectievelijk tegen de prijs van 35,00 EUR en 60,00 EUR .   Bij een compostvat krijg je steeds een beluchtingsstok. Indien je de beluchtingsstok afzonderlijk wenst te kopen betaal je daarvoor 5,00 EUR.
             
De compostbak van gerecycleerde kunststof heeft een inhoud van ca. 1300 liter. de afmetingen zijn 119 cm lengte x 136 cm breedte x 100 cm hoogte. Een compostbak bestaat uit 4 voor- en achterplanken, 8 zijplanken, 4 hoekpalen en een verstevigingsbalk. De compostbak moet door de gebruiker zelf gemonteerd worden. Bij elke compostbak wordt een montageplan en een brochure over thuiscompostering geleverd.
Om het composteren te vergemakkelijken kan je best 2 of 3 compostbakken naast elkaar plaatsen. Dit kan via een aanbouwmodule. Deze aanbouwmodule kost 50,00 EUR. De aanbouwmodule heeft dezelfde afmetingen als de eerste compostbak. Als je in de laatste bak je afgewerkte compost wil bewaren raden we aan om deze af te dekken met een afdakje. Een dak voor een compostbak is eveneens verkrijgbaar op het recyclagepark. Hiervoor betaal je 20,00 EUR.
Het is fout om te denken dat composteren slechts weggelegd is voor mensen met een grote tuin. Ook mensen met kleine tuintjes of een terrasje kunnen ermee beginnen. Het komt er gewoon op aan om voor de ruimte die bij jou beschikbaar is een geschikt systeem te kopen. Voor grote tuinen zal dit een composthoop of -bak zijn, voor kleinere tuinen een compostvat. Voor appartementen die geen tuin hebben, maar wel een dakterras raden we een wormenbak aan. Het principe is hetzelfde als bij het compostvat, maar in een wormenbak mag geen snoeiafval terechtkomen.

Denk ook zeker niet dat composteren moeilijk is of dat je last hebt van verschillende neveneffecten, zoals stankoverlast, ongedierte,… Mits je op een vakkundige manier te werk gaat, kan je al deze problemen vermijden.

Meer informatie over composteren kan je bekomen bij de dienst leefmilieu of bij de plaatselijke compostmeesters. De compostmeesters staan ter beschikking van de bevolking en staan je graag met raad en daad bij. Als je zelf ook geïnteresseerd zou zijn om een opleiding tot compostmeester te volgen, mag je steeds een seintje geven aan de dienst leefmilieu .

Compostmeesters

Interessante website over composteren: www.vlaco.be


compostmeestersComposteren is een versnelde vorm van het natuurlijke verteringsproces, waarbij het er in essentie op neerkomt de micro-organismen en wormen die voor de afbraak zorgen, goed te voeden en te verzorgen. Dit betekent: de organische afvalstoffen goed mengen en ervoor zorgen dat er voldoende vocht en lucht aanwezig is. Maar composteren is in de eerste plaats een wonderlijk en leerrijk tuingebeuren dat je meer inzicht verschaft in de natuurlijke processen die rondom ons plaatsgrijpen.

In Malle zijn er verschillende vrijwilligers opgeleid tot compostmeesters. Je kan bij hen terecht met allerlei vragen over composteren en tuinieren. Op een aanschouwelijke manier zullen zij aantonen dat composteren een kinderspel is. Iedereen, met een beetje goede wil, kan het proberen.

Je vindt hieronder de adressen van de 'Malse' compostmeesters:

Anny De Schutter               
Waterlaet 40 
2390 Malle
03 310 06 37
              
Alfred Van Hofstraeten
Akkerstraat 11
2390 Malle
0495 692 192
Lutgart Janssens
Wijngaardstraat 44
2390 Malle
03 311 78 51  
Achiel Sips 
Guut 28 
2390 Malle
03 312 12 32  

Walter Abeel
(parkwachter op het recyclagepark)

Achterstraat 49
2980 Zoersel

 

Compost

 

Op het recyclagepark kan je zakken van 40 liter compost kopen tegen de prijs van 3 euro/zak. Deze compost is afkomstig van de composteringsinstallatie van de Intercommunale IGEAN in Sint Lenaarts en draagt een erkend Vlaco-label. Het compost is rijk aan voedingsstoffen en sporenelementen, heeft een hoog gehalte aan organische stoffen en is vrij van onkruidzaden en ziektekiemen.
Tuingrond,gemengd met 20 à 30 % compost is een ideale bodem voor al uw groenten en planten in te kweken. Compost kan  gebruikt worden als bemesting voor uw gazon of plantenborder. Breng hem als mulchlaag aan op je bestaande gazon of werk compost lichtjes in in de border.

Heb je meer compost nodig dan kan je daarvoor terecht bij IGEAN site noord , Oostmalsebaan 72 A in Sint Lenaarts.
Hier kan je elke vrijdag tussen 8 en 16 u compost komen halen tegen 5 euro per m3.
Als je met een aanhangwagen komt wordt deze voor jou gevuld door de bulldozer die ter plekke aanwezig is. Zakken moet je zelf meebrengen en vullen.

Contactgegevens
Dienst leefmilieu
Nijverheidsstraat 7
2390 Malle

Anny De Schutter
tel. 03 310 06 37
fax 03 310 06 55
email leefmilieu@malle.be


Gemeente Malle
Antwerpsesteenweg 246
2390 Malle
tel: 03-310.05.11
fax: 03-311.71.70
info@malle.be