't Lichtpuntje

datum: zaterdag 22 april 2017
uur: 14.00 uur tot 17.00 uur
Infonamiddag: Waarom reageren patiënten zo slecht bij fysieke inspanning bij cvs en fibro?
Spreker:  Prof. Dr. Mira Meeus
Waar: Provinciaal Vormingscentrum Malle, Smekenstraat 61, Malle
Organisatie: Chronische Pijn Vereniging ’t Lichtpuntje
Uur: van 14.00 tot 17.00 uur

Inkom per thema: Leden gratis - Niet leden 5,00 EUR (2,50 EUR koffie, thee, fris onbeperkt)


Waarom reageren patiënten met CVS & FM zo slecht op fysieke inspanning?

Het erger worden van de klachten (vermoeidheid, pijn, etc.) als gevolg van lichamelijke inspanning is niet enkel aanwezig bij CVS & FM. Het is ook aanwezig bij andere chronische aandoeningen als reumatoïde artritis, multiple sclerose of systemische lupus. Echter, de ernst en duur waarin de klachten toenemen als gevolg van te zware fysieke inspanning is bij CVS & FM veel groter dan bij andere chronische ziekten. Er is wetenschappelijk bewijs dat CVS-patiënten hun eigen afweersysteem verder ontregelen wanneer ze overdreven lichamelijke inspanning uitvoeren. Bovendien is de verslechtering van de gezondheidstoestand van patiënten met CVS na inspanning geassocieerd met veranderingen in het afweersysteem: hoe meer klachten na inspanning, hoe erger de veranderingen in het afweersysteem. Dit verklaart waarom patiënten met CVS vaak slecht reageren op (te zware) oefentherapieën.

Een tweede oorzaak voor de toename in klachten tijdens en na fysieke inspanning is terug te vinden in het slecht functioneren van het pijndempend systeem. In ons lichaam zijn er mechanismen die het doorgeven van pijnprikkels naar de hersenen vergemakkelijken of versterken. Het onderdrukken of dempen van de pijnprikkels blijkt bij CVS- & FM-patiënten minder goed tot helemaal niet meer te werken. Zo vindt er bij cliënten met CVS of FM een verlaging van de pijndrempel plaats als reactie op een fysieke inspanning, terwijl bij gezonde personen inspanning net pijnstillend werkt. Daarom ook dat er voor revalidatie van FM of CVS best beroep wordt gedaan op specialisten die vertrouwd zijn met deze complexe en zwaar onderschatte problematiek.

Prof. Dr. Mira Meeus verteld er ons vandaag alles over. Zij is hoofddocent Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen. Zij maakt deel uit van de onderzoeksgroep “Pain in Motion”, die wetenschappelijk onderzoek uitvoert naar (revalidatie van) chronische pijn en chronische vermoeidheid en spitst zich voornamelijk toe op endogene pijninhibitie bij patiënten met chronische pijn.

 

Een e-mailtje (vermeld bij de meeste events) voorkomt een teleurstelling bij eventueel gewijzigde of afgelaste evenementen: lichtpuntje@skynet.be

Zie ook www.lichtpuntje.be

Locatie:
Vormingscentrum
Smekenstraat 61
2390 Oostmalle

Organisatie:
't Lichtpuntje
De Maalberg 20
2370 Arendonk
Secretaris Guido
tel. 014 67 13 47
email lichtpuntje@skynet.be
email http://www.tlichtpuntje.be

« Terug naar overzicht


Gemeente Malle
Antwerpsesteenweg 246
2390 Malle
tel: 03-310.05.11
fax: 03-311.71.70
info@malle.be