Algemene info over onze bibliotheken

Hoe word ik lid?
Lid worden van de bibliotheek is gratis. Iedereen kan als lid worden ingeschreven, op vertoon van zijn geldig identiteitsbewijs. Na inschrijving ontvang je een lidkaart. Deze lidkaart is strikt persoonlijk en moet voorgelegd worden bij het uitlenen van materialen. Bij verlies wordt een nieuwe lidkaart aangemaakt, hiervoor betaal je 2,50  EUR. Als uw persoonlijke gegevens (adres, telefoonnummer, emailadres,…) gewijzigd worden, dien je dit onmiddellijk te melden.
Je lidkaart is geldig in alle bibliotheken van Bibburen (Malle, Borsbeek, Ranst, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel).

Hoe verloopt de procedure van uitleen – inlevering?
Alles wordt geregistreerd met de computer. Als je werken wil meenemen, scannen we jouw lidkaart en de labels van wat je wil meenemen. Na registratie ontvang je een ticket met daarop de titels van de uitgeleende werken en de uiterste inleverdatum. Bij de inlevering hebben we je lidkaart niet nodig. We scannen de labels van de binnengebrachte werken en het bibliotheeksysteem verwijdert ze automatisch van jouw lidkaart.

Wat kan ik ontlenen? 
Je mag per uitleenbeurt en per lidkaart maximum 15 materialen ontlenen.
De uitleentermijn bedraagt 4 weken.

Wat betaal ik voor het lenen?
Het ontlenen van boeken, dvd's, strips, tijdschriften, luisterboeken,... is gratis.

Wat gebeurt er als ik de werken te laat terugbreng?
Als je je materialen te laat terugbrengt, betaal je een boete van 0,15 EUR per openingsdag te laat en per item.
Ben je een week te laat dan ontvang je een maningsbrief. De kosten van de verzending (0,5 EUR) dienen door jou betaald te worden. Dit geldt eveneens voor eventuele volgende maningsbrieven.

Wat gebeurt er als ik een item verlies of beschadig?
Uiteraard verwachten we van jou dat je de grootste zorg draagt voor de ontleende werken, maar het kan gebeuren dat je iets verliest of per ongeluk beschadigt. Bij verlies of onherstelbare beschadiging rekenen we de kostprijs van het werk, eventueel verhoogd met de verwerkingskosten. Als de beschadiging kan hersteld worden, bepaalt de bibliothecaris de vergoeding.

Kunnen werken uit andere bibliotheken worden aangevraagd?
Dat kan. Als we het werk in een filiaal hebben, laten we dat graag voor jou naar je bibliotheek komen. Als we het niet in onze collectie hebben, kunnen we het aanvragen in een andere bibliotheek. Wij verwittigen jou wanneer het aangevraagde binnengekomen is. Werken aanvragen uit een andere bibliotheek kost 5,00 EUR. Dit bedrag dien je te betalen als je de aanvraag plaatst.

Mag ik aankoopsuggesties doen?
Heel graag! Als het werk aangekocht wordt en geleverd is, ben jij de eerste lener. Je wordt telefonisch (of per email) verwittigd als het voor je klaar ligt.

Zijn er ook kranten in de bibliotheek?
In de hoofdbibliotheek hebben we dagelijks vier kranten: De Tijd, De Gazet Van Antwerpen, De Morgen en De Standaard. In filiaal Oostmalle hebben we ook vier kranten: De Gazet Van Antwerpen, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en De Morgen. Deze kranten worden niet ontleend maar kunnen enkel ter plaatse geraadpleegd worden.

Kan ik tijdschriften ontlenen?
Dat kan. Enkel het recentste nummer van een tijdschrift wordt niet uitgeleend en kan enkel ter plaatse geraadpleegd worden.

Waar vind ik oudere kranten- en tijdschriftartikels?
Kranten- en tijdschriftenartikels vind je in het krantenarchief van Gopress. Deze digitale krantenbank kan je op al onze internetpc's in onze bibliotheek raadplegen. Ze bevat persartikels uit de Vlaamse Kranten, uit Knack, Trends en verschillende andere tijdschriften. 
Het is ook mogelijk om het krantenarchief van onze bib thuis via Mjin Bibliotheek te raadplegen.

Hoeveel betaal ik voor kopies en prints?
Voor een zwart-wit A4-kopie of print betaal je 0,15 EUR per blad, voor een zwart-wit A3-kopie 0,30 EUR per blad.
Voor een kleuren A4-kopie  of print betaal je 0,50 EUR per blad, voor een kleuren A3-kopie 1,00 EUR per blad.

Kan ik in de bibliotheek gebruik maken van het internet?
In allebei de bibliotheken hebben we  internetpc's. Daarop mag je, na afspraak, een uur surfen. Reserveren kan telefonisch of bij een bezoekje. Je mag maximum 2 uur per week gebruik maken van de internetpc's. Je kan informatie van het net afprinten tegen dezelfde voorwaarden als de kopieertarieven. Informatie downloaden van het internet kan je doen op je persoonlijke USB-stick, op Smart School of op je eigen MP3-speler.

Kan ik emails versturen?
Op de internetpc's staat geen mailprogramma. Je kan wel emails versturen via uw eigen webmail of via de webmail van diensten als Hotmail, Yahoomail, …

Hoe weet ik welke boeken, cd-roms, dvd’s nieuw zijn? 
Op onze webcatalogus vind je steeds een overzicht van de nieuwste boeken en dvd's.

Hoe zoek ik iets op via de publiekscatalogus?
Op de publiekscatalogus kan je al onze werken opzoeken. Dat kan op titel, woord uit titel, schrijver, tref- of themawoord, op genre of op systematische code. Je krijgt dan telkens een aantal titels die beantwoorden aan jouw zoekopdracht. Als je dubbelklikt op deze titels, krijg je de bibliografische beschrijving van het werk en kan je zien waar je het in onze bibliotheek kunt terugvinden.

Kan ik de publiekscatalogus ook thuis raadplegen?
Ja, dat kan... daarvoor surf je naar http://malle.bibliotheek.be/

Met de glimlach?
Als je niet onmiddellijk vindt wat je zoekt, als je hulp nodig hebt bij de publiekscatalogus,
als je meer informatie wenst,… helpt het bibliotheekpersoneel je met de glimlach!

Bekijk onze bibliotheek catalogus
Contactgegevens
Openbare Bibliotheek - filiaal Oostmalle
Lierselei 15
2390 Malle (Oost)
tel. 03 312 00 62
email bib.oostmalle@malle.be
Openbare Bibliotheek - hoofdbibliotheek
Sint-Jozeflei 26
2390 Malle (West)
tel. 03 309 93 50
email bibliotheek@malle.be
Openingsuren

Hoofdbibliotheek Westmalle

 ma  15.30 - 20.00 uur 
 di  10.00 - 12.00 uur 
   13.00 - 17.30 uur
 wo  13.00 - 20.00 uur 
 do  10.00 - 12.00 uur 
   13.00 - 17.30 uur 
 za  09.00 - 12.00 uur 
 
Filiaal Oostmalle
 ma  15.30 - 20.00 uur 
 wo  10.00 - 12.00 uur 
   13.00 - 17.30 uur
 vr  10.00 - 12.00 uur 
   13.00 - 19.00 uur
 za  09.00 - 12.00 uur 


Gemeente Malle
Antwerpsesteenweg 246
2390 Malle
tel: 03-310.05.11
fax: 03-311.71.70
info@malle.be